hass
 
Is een Noordwijker op vakantie in Frankrijk en komt hij – toevallig – bij “ein innovatives,  qualitätsbewusstes Hotel- und Restaurantbetrieb” in Kaysersberg in de Elzas.  Het ‘Betrieb’ is  eigendom  van ene Roger Hassenforder. Roger wie?
 
Hassenforder was profwielrenner van 1952 tot 1965. Hij stond volgens de Wikipedia bekend als de grapjas van het peloton en had om die reden enkele bijnamen zoals in het Frans “boute-en-train”, in het Duits “Dolle Hassen” en in het Nederlands  “Clown van de Elzas”. Hij moet grappen en grollen uitgehaald hebben, waar de humor van Gerben Karstens bleek bij moet hebben afgestoken, ook al geven de overlevering en het internet  weinig van deze grappen en grollen prijs. Tussen 1953 en 1959 startte hij 6 keer in de Tour de France, hij behaalde in totaal 8 ritoverwinningen en hij droeg 4 keer de gele trui. Helaas moet ook worden vastgesteld dat hij maar één keer de Tour daadwerkelijk uitreed (in 1956).
 
Op 8 juli 1954 stond Hassenforder aan de start van de Tour in Amsterdam (op de foto grappend en grollend met Amsterdamse schonen en met Raphaël Geminiani).  De eerste etappe voerde naar Brasschaat in België, onder meer via de boulevard van Noordwijk. Daar won Roger Hassenforder de eerste tussensprint van die editie van de Tour de France. Het verhaal is 55 jaar na dato van Hassenforder zelf, die en passant ook aankondigde nog wel eens naar Noordwijk terug te zullen komen.
 
Hij is inmiddels 79, dus hij moet net zo opschieten als toen.