1238511162-85641

Veel Wilhelmina op deze kaart: op de munten en op een hele serie postzegels die te harer ere door de Nederlandse posterijen werd uitgegeven. En daarboven langs de provinciewapens. En tussen al dit vorstelijke, kleurrijke en provinciale geweld ook nog eens een beeld van Noordwijk, maar dan wel in pijnlijk grijs. Jammer, omdat het dorp zich toen al volop ontwikkelde tot een badplaats van allure. Een blauwe in plaats van een grijze zee op de achtergrond had aan die ontwikkeling een mooi contrast gegeven.

De kaart zelf heb ik nooit eerder gezien. Was het een kaart ter ere van Noordwijk of ter ere van Wilhelmina? Ik veronderstel een beetje dat laatste. De kaart had volgens de bijbehorende info op ebay.nl in 1910 gelopen. Wilhelmina was in dat jaar 30 geworden en ze was toen 12 jaar koningin. Geen echte feestjaren. De kaart vermeldt verder nog – in een ietwat krom soort Nederlands: “Ned. Wapen en Postzegels”, maar er staan wel meer wapens op dan hier in enkelvoud wordt aangeduid en de afgedrukte munten worden en passant maar overgeslagen.

Beetje magertjes deze kaart dus, maar tegelijk ook wel weer vet. “Een vette kaart” dat zullen ze in 1910 wel nooit gezegd hebben. Tegenwoordig is ‘vet’ synoniem aan alles wat leuk of aardig of grappig is. In Noordwijk zeggen ze ‘keun’.

Nota Bene: er waren ook van andere plaatsen in Nederland soortgelijke kaarten. Zoals van Maastricht:

865_001 (1)