sjc

De voetbalclub SJC (Sint Jeroens Club) is tegenwoordig een eerzame tweedeklasser in West II en draait nog aardig mee aan de top ook (geloof ik). ASC (Ajax Sportman Combinatie) is van oudsher een Leidse club, maar speelt al sinds 1917 in Oegstgeest. Een eerzame vierdeklasser in West II.

Maar eerzaam ging het tussen beide clubs niet toe op zondag 23 maart 1941 aan de Lageweg in Noordwijk. De plaggen moeten er in de rondte hebben gevlogen, het lawaai was zelfs tot in Rotterdam te horen, want het Rotterdamsch Nieuwsblad was het allemaal niet ontgaan. De krant schrijft – villein verwijzend naar de RK-achtergrond van de Noordwijkers – dat in de heenwedstrijd al 3 SJC-ers het Oegstgeestse veld waren uitgestuurd en dat er nu sprake was van een regelrechte vergeldingsactie. ASC-ers liepen bloedende wonden op (die door hun trainer verbonden moesten worden), de kantinejuffrouwen deden ook mee door geen thee in de rust te schenken en alsnog en wederom werden 2 SJC-ers het veld uitgestuurd. Na afloop moest de scheidsrechter (J. Wassenburg uit Leiden!) het nog ontgelden, kortom Noordwijk voerde zijn eigen oorlog binnen de Grote Oorlog die buiten ook nog eens gaande was.

ASC was met de tram gekomen en moest ook weer met de tram terug, nog een aardig eindje lopen naar de dichtstbijzijnde tramhalte. Het moeten spitsroeden geweest zijn, die ze gelopen en gestrompeld hebben, maar gelukkig was de Noordwijkse politie paraat om de Leidenaren Oegstgeestenaren tegen de Noordwijkers en de Noordwijkers tegen zichzelf te beschermen. Hoe het scheidsrechter J. Wassenburg verder vergaan is, is onbekend.