foto

De kopergravure is van de hand van ene Anna Catharina Brouwer over wie verder nauwelijks iets te vinden valt, behalve dan een groot aantal prenten en etsen van ook nog andere steden en dorpen. Deze werden – althans wat deze regio betreft – samengebracht in  Nederlandse Stad en Dorpbeschrijvingen, Deel VII (Rijnland), uitgegeven in A’dam in 1799 door L.v. Ollefen en Rs. Bakker

Bijgaande koperets – Het Dorp Noordwijk aan Zee – werd waarschijnlijk al iets eerder gemaakt omstreeks 1790. Wie de dichter of dichteres is van het bijbehorende gedicht is niet duidelijk (Anna Catherina zelf?), maar het is te aardig om het verder onleesbaar te houden:

Dit dorpje moest aanhoudend lijden

Door ’t Krijgsgeweld in d’Oorlogstijden

Dit deed dikwerf haar hoofdbestaan

De Visscherij, te gronde gaan.

Wat dus de Vlijt hier moog’ beginnen

Er is thans kwalijk ’t Brood te winnen