In een Overijsels weekblad wordt hij aangekondigd als “De Nachtburgemeester van Leiden” , maar daar is op Leidse sites niet veel van terug te vinden. Wel treedt hij vaak in Leiden op en wordt hij in het programma van het Rapenburgconcert neergezet als “een grootheid in de Leidse muziekwereld”. Er zijn ook filmpjes van zijn optreden ergens in de Leidse Hout, waar hij liedjes zingt van singer-songwriter J.J.Cale. Hij heeft verschillende bands, waarvan de “Rob Baars Band” waarschijnlijk de meest prozaïsche is en de “Andrew Speaker Health Club” de wat meer exotische (‘Andrew Speaker’ blijkt volgens andere sites gewoon ‘Andre Spieker’ te heten).
Maar Rob Baars – zo Leids als hij zich mag voelen – komt oorspronkelijk uit Noordwijk. We trapten heel vroeger samen wel eens ruiten in bij de Prinses Marijkeschool, als er bij het voetballen weer een afzwaaier van onze (meestal mijn) voeten kwam. Ik hoorde hem nog wel eens spelen als ‘David Greenberg’ of ‘David Greenfield’ en later in mijn eigen Leidse tijd kwam ik hem wel eens tegen aan het Galgewater of in de boekhandel van De Kler op de Nieuwe Rijn.
Nog later ging ik uiteindelijk naar Den Haag en daar – in het aloude Paard van Troje – hoorde ik alleen maar Ab Baars spelen – geen familie – en dat was weer hele andere koek.