fotoHet rooien der bloembollen gebeurt nu nog vrijwel uitsluitend machinaal, maar vroeger lag je op je knieën en moest je met een speciaal soort troffel de bollen als het ware uit de grond hakken. En je had er ook wel een paar mensen voor nodig, want de bollenvelden waren onafzienbaar – honderdduizenden bollen – en ze moesten er allemaal uit.

Toch lijkt het me een beetje overdreven om te veronderstellen dat alle arbeiders hier op de foto met dat rooien bezig waren. Ze werkten voor ene PvdM, zoals op de manden te lezen staat. “Piet van der Meer” vul ik in, maar dat is gemakkelijk want het stikte van de ‘Pieten’ en ‘Van der Meren’ waren er in Noordwijk ook al legio. Toch geloof ik niet dar iedereen hier werkzaam was voor PvdM. Waarschijnlijker  is dat alle toevallig in de buurt vertoevende landarbeiders – ook de bij andere firma’s werkzamen –  op de fotograaf af kwamen, zoals  bijen op de honing, en zich de kans niet wilden laten ontnemen om op de foto te komen. Op de foto was toen net zo iets als nu ‘op de tv’.

Maar goed, deze mannen hadden tenminste nog de tijd. Hún tijd (niet die van PvdM, want die lijkt me hier nergens te bekennen).