fotoMr. Pieter Wilhelm Adriaan Cort van der Linden was een van de belangrijkste politici aan het begin van de vorige eeuw. Hij was minister-president tijdens de Eerste Wereldoorlog en hij hield Nederland in die periode vaardig buiten schot. Tot verdriet van de Duitsers wellicht, die hem spottend “Cort Under den Linden” noemden. Hij werd cortweg ‘Cort’  genoemd en deze Cort bevond zich in augustus 1916 op het terras van Huis ter Duin in Noordwijk voor een welverdiende zomervakantie. Ik schreef al eerder over dat verblijf.

Hoewel liberaal schroomden de meer christelijk angehauchte Katwijkse reder N.Parlevliet niet om een van zijn schepen juist naar deze politicus te noemen. De “Kw 127: Minister Cort van der Linden”  was een houten zeillogger, gebouwd in 1904, die de Noordzee bevoer op malse haringen en dat uitstekend deed.

Tot de helse nacht van 5 op 6 november 1921 als de logger overvallen wordt door heftige stormen en buien. De zeilen scheuren en het schip strandt bij Noordwijk. Het wordt daar tot wrak geslagen, de bemanning wordt gelukkig gered.

Vijf jaar na het verblijf van de echte Cort komt de namaak-Cort dus ook aan in Noordwijk, zij het op een uiterst ongelukkige manier. Pieter Wilhelm Adriaan was een langer leven beschoren: hij stierf in 1935 in Den Haag en hij werd 89 jaar oud.