zhb

De tram is net weg en je zit te wachten op de volgende. Om de tijd stuk te slaan ga je maar even aan de koffie bij bar-lunchroom ‘Terminus’ en daar hang je – in je eentje – wat verveeld achterover. Op de uitgeklapte markies van de lunchroom staat nog reclame voor “ZHB Bieren” en voor “Weyer-mans Limonades”.

De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB) (1881-1974) was ooit de grootste brouwerij van Den Haag. De brouwerij bezat een groot aantal hotels en cafés in het land, vooral in Den Haag en omstreken, een  doelbewuste keuze die door een statutenwijzi-ging van de NV in 1892 in gang werd gezet. Hiermee was men verzekerd van een vaste afzet. Ook Terminus zat blijkbaar onder de Haagsche knoet.

Waar die limonade van Weyerman vandaan kwam mag Joost weten. Ik herinner het niet uit mijn eigen tijd en ik kan er ook niets over vinden. Keep searching.