In de geschiedenis van het professionele golf komt regelmatig het memorabele incident terug dat zich afspeelde op “de Noordwijkse” tijdens het Heineken Dutch Open in 1992. 

De Brit Mike McLean speelde in wat leek op een matchplay tegen de Duitser Bernhard Langer. Na de laatste put leek het erop dat McLean als de grootse winnaar uit de strijd gekomen was, maar één toeschouwer én de scheidsrechter dachten daar anders over.

De toeschouwer meende te hebben gezien dat McLean een overtreding had gemaakt en daarom eigenlijk de nodige strafslagen tegen zou moeten krijgen. Scheidsrechter én spelers trokken zich terug in een televisiewagen en de daar vertoonde beelden waren onverbiddelijk. Te zien was dat McLean betrekkelijk gedachteloos een bramentakje weghaalde voor de bal die hij moest gaan slaan. Daar is op zichzelf niks mis mee, tenminste niet zo lang als het gaat om een losliggend voorwerp. Maar dit bramentwijgje lag helemaal niet los, want had zich stevig vastgeklonken aan de rulle Noordwijkse duingronden. Het was dus een vastliggend voorwerp en die mag je volgens de internationale golfregels niet weghalen.

Mike McLean kreeg 2 strafslagen (niet lijfelijk) en verliet ontluisterd de televisiewagen. Hij kwam in Noordwijk (en in de PGA European Tour) nooit meer terug. Bernhard Langer zou het Heineken Open van dat jaar winnen. En dát de televisiebeelden onverbiddelijk waren kun je terug kijken op de site van het KLM Open.