koe

Het was een hilarisch bericht, Het Volk van 9 februari 1918 sprak zelfs van een ‘zonderlinge geschiedenis.’ Toestanden in de Noordwijkse Wilhelminastraat waar een koe door het riool ging, af en toe klagelijk loeiend, ondergronds nagezeten door een slager met diens knecht en bovengronds door paniekerig heen en weer hollend volk. Harry Lime in “The Third Man”, denk ik dan gelijk.

Maar het was in Noordwijk allemaal veel prozaïscher dan de bijna surrealistische rioolscènes uit Carol Reeds briljante film en de koe speelde een andere rol dan Harry – Orson Welles – Lime. Het beest kwam een eind verder gewoon weer bovengronds en zal vervolgens een gemakkelijke prooi van de slager geworden zijn.

Daar zou ik het allemaal graag bij gelaten hebben, ware het niet dat ik geïntrigeerd ben door de melding dat het hier een ‘regeeringskoetje’ betrof en de vraag is dan ook: wat is een ‘regeerings-koetje’ en kun je dat ook eten?

Het ‘riool’ was overigens een overkluisde watering, die langs de Wilhelminastraat liep (de Dinsdagsche Watering?). bhet kalf zal wel op hol geslagen zijn toen hij Slager Leenheer ontwaarde, die daar aan de linkerkant zijn bloedige nering had.