1220265006-17071

Oud nieuws is soms ook ‘leuk’ nieuws. ‘Leuk’ in de zin dat er aandacht wordt besteed aan zaken die nu niet direct van belang zijn voor nationale kennisname en in feite moeten worden gerekend tot de categorie van ‘overbodige feiten’. Hedendaagse kranten brengen dit soort van berichten vaak onder in een speciale opmaak of een speciale rubriek, zodanig dat de lezer wel moet begrijpen dat het hier om iets ‘lichts’ of iets satirisch gaat (ik moet bekennen dat deze duiding voor “De Telegraaf” niet opgaat. Dat kan aan mij liggen, maar eerder nog – zou ik zeggen – aan De Telegraaf).

Vroeger deed men daar helemaal niet aan. Het lijkt erop dat “all the news that’s fit to print” wel een plaats moesten krijgen, kriskras door elkaar. Een bericht over de meest grove oorlogshandelingen op de Dardanellen kon je bij wijze van spreken terug vinden in dezelfde kolom als een bericht over een drachtige ooi in Lutjebroek.

In het Utrechts Nieuwsblad van 10 oktober 1908 werd tussen al het wereldnieuws door kond gedaan van de malafide praktijken van een Noordwijkse bloembollenhandelaar uit een “zeer geachte familie” Deze ‘W’ maakte er blijkens het bericht een potje van, belazerde Katwijkse én Noordwijkse collega’s en nam vervolgens de kuierlatten naar de Verenigde Staten.

Hij vertrok ‘met de Noorderzon’ en je zou veronderstellen dat hij vanuit Noordwijk dan in ieder geval niét in Amerika zou aankomen. Maar dat is schijn: de zegswijze “met de noorderzon vertrekken” wil eigenlijk zeggen ‘bij nacht vertrekken’. Vroeger werd de dag verdeeld in oosterzon (morgen), zuiderzon (middag), westerzon (avond) en noorderzon (nacht). Daar komt de uitdrukking dus vandaan. (bron: Veen, P.A.F. van: Etymologisch woordenboek. – 2001). W vertrok dus ’s nachts met zijn hele gezin en met zijn hele hebben en houwen.

‘Op den loop” staat er boven het stukje, maar ook hier is sprake van een begrip in overdrachtelijke zin: hij was op de vlucht en ging waarschijnlijk met paard-en-wagen, fiets, automobiel of oceaanstomer. Lopend was hij niet ver gekomen.