foto Er was blijkbaar een tijd dat het weekblad ‘Panorama’ niet iedere week met erotisch getinte covers kwam. Het nummer van 17 augustus 1968 was er zo een. Een abonnement op de Panorama kostte je 50 cent per nummer, maar meestal moest je het doen met oude nummers in de tijdschriftenmap van de kapper. Losse nummers kostten 65 cent, maar dat zal voor niemand in Noordwijk een belemmering zijn geweest om dit nummer te kopen.

Panorama was bezig met een zomer-serie waarin iedere week een andere badplaats aan de beurt was. Het verhaal werd dan omlijst met tekeningen als deze: fotografisch precies, sfeervol en warme kleuren. En wat Noordwijk betreft: net een wat andere invalshoek dan de doorsnee ansichtkaart, want anders was het te gemakkelijk. De prent geeft een beeld van de planologische janboel achter de Noord-Boulevard, die korte tijd later met één lange haal van de bulldozer zou worden omgetoverd tot Parallelboulevard. Veertig jaar later is er niet veel van dit plaatje meer over.

Alleen het plaatje zelf is nog over en wordt op internet te koop aangeboden voor € 3 (tien keer zo duur als toen een heel los nummer). En als ik er weer naar kijk overvalt mij de gedachte dat dit de meest verleidelijke, meest opwindende en – vooruit – meest erotische voorplaat moet zijn geweest die Panorama ooit gehad heeft.