foto

De opdracht voor de bouw van Villa Christina was gegeven door W. van Beelen en werd door hem gegund aan mijn favoriete ‘ Noordwijkse’  architect H.J. Jesse. De villa werd gebouwd tussen 1899 en 1901, ongeveer gelijktijdig met Pension Noordzee, ook al door W. van Beelen gesticht en ook al gebouwd door H.J. Jesse.

Die Van Beelen moet er één geweest zijn, een projectontwikkelaar avant-la-lettre, aan wie menig soortgenoot-van-vandaag-de-dag een voorbeeld zou kunnen nemen.

De Villa Christina was neergezet als een pension (als het voor private bewoning was bedoeld had het een paleis mogen heten). Later werd het een relatief ‘goedkoop’ jeugdhotel, waar bij mijn weten hele groepen – vooral jongeren hun zomervertier kregen aangeboden. Het is bij mijn weten nog steeds een hotel, maar voor alles – wat mij betreft – een monument van en voor de Grote Architect H.J. Jesse (en zijn Grote Opdrachtgever W. van Beelen).

Wanneer komt nu die tentoonstelling over de werken van H.J. Jesse in Noordwijk (en van Wegerif en van Berlage en van Rietveld en van nog zovele andere architecten die in dit blog de revue al zijn gepasseerd)?