fotoDe Villa Liesbeth – hier midden op de foto – was in 1896 ontworpen en gebouwd door de grote architect H.P. Berlage in opdracht van de schoonmoeder van Albert Verwey (die in Villa Nova woonde, rechts op de foto). Het was niet toevallig dat deze oude mevrouw Van Vloten, echtgenote van de inmiddels gestorven theoloog en literator Johannes van Vloten, bij Berlage terecht kwam. Berlage was op zijn beurt óók gelieerd aan Verwey, zijnde de zwager van de broer van Verwey.

En beide Heeren speelden wel vaker onder één hoedje. Zo zaten ze beide in de redactie van het tijdschrift "De Beweging", maakte Berlage een  ex-libris voor Verwey en dichtte Verwey op zijn beurt enkele strofen die voor de eeuwigheid gebeiteld een plek vonden in de gevel van Berlage’s Koopmansbeurs in Amsterdam.

Curieus is dat Berlage een ontwerp maakte voor een Kurhaus in Noordwijk dat nooit werd uitgevoerd. Het ontwerp wordt bewaard in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi/BERL 179), maar een afdruk ervan heb ik nooit gezien. Van Villa Liesbeth worden de onderliggende stukken eveneens in het NAi bewaard (NAi/BERL 64). Een afdruk daarvan staat nog steeds aan de Prins Hendrikweg in Noordwijk aan Zee (dat hóóp ik tenminste, want in Noordwijk weet je maar nooit). Een fotografische afdruk gaat in ieder geval hierbij.