foto

Het vervelende met al dat duingebied in Noordwijk is dat je soms ook wel eens verdwaald raakt in de topografie. Zandkorrels hebben nu eenmaal de eigenaardigheid dat ze erg op elkaar lijken, zeker als het er zoveel zijn.  Ik ben in zulke gevallen dan ook overgeleverd aan de diensten van grotere Noordwijkers-kenners dan ik (I know there are some of them out there!).

Eén van die diensten is de onderweg zijnde inventarisatie van alle villanamen in Noordwijk (het moeten er erg veel zijn). “Villa Bella Vista” was (is?)  gesitueerd aan de Rembrandtweg (maar ja, die is ook weer ontzettend lang) en verderop in de inventaris kom je dan dezelfde foto tegen als bovenstaande en leert het onderschrift je dat de villa ter rechterzijde “Villa Ardojo”  heette (thans wat minder profaan “’t Sterntje”). Je leert ook dat deze villa’s behoorden tot de eerste die rond 1900 in dit duingebied werden gebouwd.

Het is iéts, maar eigenlijk niet genoeg. Het zijn feiten, maar feiten krijgen pas enige historische betekenis als ze worden ingekleurd door de verhalen van en over mensen: Wat waren dat eigenlijk voor mensen die dit soort villa’s lieten bouwen? Waarom?  Waarom in Noordwijk? Welke architecten zochten ze aan en waarom? Waarom gaven ze hun villa’s  namen en waarom déze namen? (Bij dat “Bella Vista” lijkt het me wel duidelijk: dat mooie uitzicht was vanaf zo’n duintop vast wel gegarandeerd, maar “Bella Vista” bood in zichzelf natuurlijk ook een mooi aanzicht).

En waar staat dat “Ardojo” in hemelsnaam voor? Acronymisch samengesteld uit de namen van de drie kinderen des huizes: Arend, Doortje en Jojanneke? Waarom noemde iemand (welk iemand?) hetzelfde huis later “’t Sterntje?”  En waarom? Wie werd waar geboren en door wie werd hij hoe genoemd?

Een inventarisatie van villa’s en van villanamen is een mooi begin, maar de geschiedenis van deze villa’s, van hun bouwers en bewoners moet ook nog eens beschreven worden. Er is nog zoveel dat we niet weten.