foto 

Het zal wel zoiets betekenen als “Zonnevang” en het is nu een gerenommeerd hotel aan de Zuidboulevard van Noordwijk. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat het iets anders was, maar toch. “Sonnevanck” was blijkens de grote foto ooit begonnen als een “herstellings- en vacantieoord”. Blijkens diezelfde foto dan vooral bedoeld voor armlastige, stadse bleekscheetjes die ‘zon’ mochten ‘vangen’ die in de stad niet doordrong en – vooral – lucht mochten inademen die ook al frisser en gezonder was dan in de stad.

Maar wie nu ooit opdracht gaf tot het bouwen van dit oord en wie het exploiteerde blijft voorlopig nog even onbekend.  Op de site van het huidige ‘Sonnevanck” wordt men wel lekker gemaakt met strandhuizen, mooi aangeklede hotelkamers, een goed restaurant en toestemming voor het meenemen van honden (a raison van € 5 per dag). Maar men komt niets te weten van de geschiedenis van dit hotel en deze plek. Jammer. Er zijn hotels die dat wel doen, die vol trots het verhaal vertellen van hun vaak lange en bewogen bestaan, gelardeerd met kopieën uit het gastenboek en weldadige foto’s van het volle leven der upper class.   

Niks daarvan bij “Sonnevanck”. Terwijl het toch nog heerlijker moet voelen op zo’n adres te weten wie en wat je allemaal is voorgegaan. De gedachte dat daar beneden en op het balkon ooit aan het begin van de 19e eeuw kinderen hebben gestaan met hun verzorgsters, wat ongemakkelijk en stijf poserend voor de fotograaf, hopend op de vangst van één straaltje zon, zoals hen dat met de naam van hun verblijfsoord in het vooruitzicht was gesteld. De gedachte alleen al.