foto  Het plaatje wordt bewaard in de New York Public Library. Het is een afbeelding uit 1663 van een ‘Capitain der Artillerie, ten tijde van den generaal der Artillerie Wigbolt van der Does, Heer van Noordwijk, vóór het invoeren eener bepaalde uniform.’ Zo liep een kapitein er dus bij in die tijd, niet bepaald een uitdossing waarmee je je in de modder van de slagvelden zou begeven.

Maar wie was Wigbolt van der Does? Niet de zoon van Janus Dousa, want die was al dood toen Wigbolt nog geboren moest worden. Dat was in 1611 en Wigbolt stierf in 1669. In tussentijd was hij Heer van Noordwijk en Offem, lid van de Ridderschap van Holland, kapitein van een compagnie voetknechten, (meester-)generaal van de artillerie der Vereenigde Nederlanden, gouverneur van de stad en het kasteel van Sluys en onderhorige steden en forten in Vlaanderen.

De titel "Heer van Noordwijk" had hij in ieder geval niet zomaar door erflaat gekregen. Volgens de weinige bronnen op internet verwierf hij Noordwijk in 1640 door koop van Willem van Eussum tegen 30.000 carolus guldens, maar nog in 1620 had Steven van der Does (zijn vader?) de heerlijkheid Noordwijk geruild met Nicolaas van de Boekhorst tegen Wimmenum. Wigbold van der Does koopt vervolgens de heerlijkheid Offem in 1660 van Arent van Wassenaer.                               

Of Van der Does nu wel of niet ooit in deze voor oorlogsvoerenden toch wat malle uitdossing op het slagveld heeft gestaan is mij niet duidelijk geworden. De oorlogen met de Engelsen die toen woedden werden voornamelijk op zee uitgevochten. Wel rept één bron over een bevel uit 1653 waarin Van der Does vanuit Rotterdam naar Texel werd gedirigeerd omdat aldaar gevreesd werd voor een inval. Volgens de annalen is er nooit een dergelijke inval geweest, dus van der Does zal zijn gala wel schoon gehouden hebben bij die exercitie. In het voorjaar van 1654 wordt er trouwens een bestand gesloten met Engeland, waarna er een militair rustige periode volgt. In die periode zal Van der Does lekker hebben zitten uitbollen in Noordwijk, gelden verzamelend voor de aankoop van het Landgoed Offem, een paar jaar later.