asten3

Het is niet duidelijk van wanneer de foto dateert. Het gaat om de Villa Seehorst die hoog op het duin naast het Calisplein/Palaceplein concurreerde met ‘Huis ter Zee’, onderdeel van het Huis ter Duin-complex. Maar de Villa Seehorst behoorde niet aan de Tappenbecks, maar aan een andere – schatrijke – Duitse familie, de Poensgens, die rijk waren geworden aan de staalindustrie in het Ruhrgebied en hun zetel hadden in Düsseldorf. Eén van de telgen-Poensgen, Georg, was slecht van gezond. Hij kwam rond de eeuwwisseling regelmatig naar Huis ter Duin om daar de gezonde zilte zeelucht in te ademen. Het beviel hem daar zo goed, dat zijn vader Carl voor hem in 1902 de Villa Seehorst liet bouwen. Architect van dit nogal bombastisch-Duits aandoende gebouw was de Düsseldorfer architect Walter Furthmann. Georg Poensgen (Noordwijkers hadden het over ‘Punsie’) stierf in 1906.

Het valt moeilijk om precies te traceren wat er daarna met de villa gebeurde. Kees Verweij deed een manhaftige poging en meldde dat de villa enige tijd bewoond werd door de lokale huisarts De Graaf, die er ook praktijk hield. De Graaf verkaste echter rond 1935 naar het stalhuis tegenover de Villa Nova en nog later (na de dood van Albert Verweij) naar de Villa Nova zelf.

We weten dat de Villa Seehorst in 1943 op last van de Duitse bezetter werd afgebroken. De zwarte gaten in de tijd beslaan dus de periodes 1906-1925 (?) en 1935-1943. De foto zou in één van die periodes genomen kunnen zijn, want de boel lijkt volledig met planken dichtgetimmerd en onbewoond te zijn. Het is nog eens het uitpluizen waard wat er met de villa allemaal gebeurd is buiten de bewoning door de ‘Punsies’ en door dokter De Graaf om.

NOTA BENE Leo (die de foto eerder – met mijn dank – publiceerde op JBEEN) meldt dat die foto dateert van de zomer van 1931. Ik neem aan dat dokter De Graaf er toen nog niet woonde, noch dat hij er praktijk hield. Het pand moet toen leeg hebben gestaan. Het zal ook niet tijdens de zomer verhuurd zijn geweest, in ieder geval niet in de zomer van dat jaar.