christuskoning

De Christus Koningschool aan de Hoogwakersbosstraat in Noordwijk aan Zee. In gebruik genomen op 17 maart 1952. De school ging vooraf aan de bouw van zo ongeveer de hele Prinsessenbuurt, waarheen vanuit het overbevolkte Noordwijk-Binnen vele families met kinderen verhuisden. Maar het kon natuurlijk niet zo zijn dat alle katholieke kinderen onder hen geen passende school zouden vinden en hun al even katholieke ouders geen passende kerk. Kortom, Noordwijk aan Zee werd vanuit Noordwijk-Binnen tot missiegebied verklaard en de bouw van een katholieke kerk en een katholieke school kregen prioriteit.

In januari 1991 was de katholieke emancipatie- en missiedrang blijkbaar uitgewoed, want toen ging de Christus Koningschool tegen de vlakte, mogelijk onder de knoet van een gereformeerd sloopbedrijf, maar dat weet ik niet.

Nota Bene: Klaas wijst op die uilensculptuur voor de school volgens hem van Krijn Giezen. Ik weet dat niet zeker, maar waarschijnlijk is het wel (Henny Bal maakte heel andere beelden). Ron schrijft dat het beeld er nog steeds staat, op ongeveer dezelfde plek, nu niet meer voor de Christus Koningschool, maar voor de Noordwijkse School:

krijn