kloos2
Het huis werd gebouwd door de puissant rijke kunstverzamelaar en mecenas Lodewijk Cornelis Enthoven (1854-1920) als zomerhuis. Naar verluidt had hij hier tekeningen van Van Gogh met een punaise op de wc-deur hangen. In 1919 werd het pand gekocht door de Alphense dakkenpannenfabrikant David van Oordt (1854-1934). De villa heet dan nog ‘Duinhorst’. Ik persoonlijk vindt de latere/vroegere naam “Sans Souci” (“Zonder Zorg”)  beter passen bij dit prachtige, bijna Mediterrane Palazzo.

In de oorlog werd verwerd de villa tot een horecagelegenheid. Volgens Kees Verweij (zie hieronder) werd die bestierd door L. Sterkenburg, toenmalig directeur van het Palace Hotel. Volgens mijn informatie waren het echter de Tappenbecks van Huis ter Duin die hier actief waren. Maar misschien werkten Huis ter Duin en Palace in dit pand wel samen (aan de boulevard viel er voor beiden toch niet zo veel meer te verhapstukken).

Na de oorlog was hier nog tijdelijk een onderwijsinstelling gevestigd, het VGLO (Voortgezet Lager Onderwijs), maar daarna raakte de villa in verval. Ik kende het huis alleen uit die laatste tijd, de prachtige zonneschermen voor de deuren en ramen altijd gesloten. Op enig moment zou hier nog het nieuwe gemeentehuis van Noordwijk worden gevestigd, maar dat ging niet door, helaas nadat men hier eerst de slopershamer zwierig had laten zwaaien en er van “Sans Souci” helemaal niks meer over was.

De prachtige witte villa, die ons vanuit Noordwijk Binnen altijd zo oogverblindend toe schitterde, werd net zoals vele andere monumentale en historische panden in Noordwijk van de duinbodem weggewist. Zand erover.

sans1

En nog één keer maar weer die woordgrap voor wie hem begrijpt:

sans4