hoogeveen2

Als je vanuit de Zeestraat rechtsaf de Bronckhorststraat in ging, had je vrijwel direct aan je rechterhand de boter-, kaas- en eierenwinkel van de familie Hoogeveen. Misschien verkocht men ook wel vleeswaren, dat weet ik niet meer precies. Een klein winkeltje met daarnaast nog een opslagplaats, allang niet meer dit huisje dat er vroeger stond. Dat was midden jaren Vijftig. Daarna kwam de familie Cohen in het pand die in de voormalige opslagplaats patat en croquetten ging verkopen en halve kippen, die ze betrokken bij buurman Van der Ploeg in de Zeestraat. Verser kon niet en plofkippen waren het ook niet (behalve dat ene ontsnapte hoen dat aan gortepap ging onder een toevallig passerende Blauwe Tram).

Dat latere pand van Hoogeveen en Cohen is inmiddels ook al gesneefd. Nu staat er weer een woonhuis, zij het van  onbestemd-architectonische vormen.

In 1930 keken de kinderen Hoogeveen vanachter de ramen toe, onwetend van de patat, de plofkippen en de onbestemde architectuur die allemaal nog komen zouden.