nzh

In mijn tijd kon je vanuit Noordwijk op twee manieren naar Haarlem: via De Zilk en via De Glip, beide onbetekenende buurtschappen, respectievelijk behorend tot Noordwijkerhout en Heemstede. Lijn 20 (later lijn 90) ging met Crossley-bussen en later Leyland-bussen van de NZH via Noordwijkerhout, De Zilk, Aerdenhout en Heemstede en kwam dan in Haarlem via de tempelierstraat bij Haarlem Station. Vanaf 1957 had je ook lijn 21 (later lijn 92), die richting Noordijkerhout ging – via de ’s-Gravedamseweg – richting Sassenheim en dan Lisse, Hillegom, Bennebroek, De Glip, Heemstede naar Haarlem. Op de bussen werd het onderscheid tussen beide routes bovendien nog aangegeven door een bordje achter de voorruit met de tekst “Via De Zilk” of “Via De Glip”. Lijn 90 was overigens de laatste NZH-buslijn waarop tweemansbediening werd toegepast. Pas op 17 september 1967 werden de conducteurs hier afgeschaft.

Lijn 20 vond zijn oorsprong in de N.V. Duinlander, een in Noordwijk aan Zee gevestigd busbedrijf dat was voortgekomen uit de firma H. & D. Bolhuis, die een lijn Noordwijk – Den Haag exploiteerde. De Duinlander fuseerde in 1940 met de Eerste Noordwijkerhoutsche Auto Onderneming (ENAO) (lijn Noordwijk – Sassenheim) en de firma Zilverspoor (lijn Noordwijk – De Zilk – Haarlem). Op 10 juni 1942 werd de Duinlander overgenomen door de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij (NZHTM), die vanaf 1946 Noord-Zuid-Hollandse Vervoermaatschappij (NZHVM) heette en doorgaans NZH werd genoemd.

De bussen deden hun dingen en tuften vrolijk dagelijks een paar keer op en neer tussen Den Haag via Noordwijk naar Haarlem en weer terug. Via De Zilk of via De Glip, dat was om het even. Maar in de avond van 8 september 1957 gingen twee “Zilkers” in de fout: op weg van en naar Noordwijk kwamen ze elkaar tegen op de Gooweg ter hoogte van de Langelaan in Noordwijkerhout. Daar schampten ze elkaar, waarbij beide bussen – keurig ter weerszijden van de weg – het bollenland indoken. Er raakten uiteindelijk 6 personen (licht) gewond. Die moesten met de ambulance naar het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Niet via De Zilk of De Glip, maar via Voorhout of via Rijnsburg.

]nzh2