Landbouworganisatie LTO denkt dat het allemaal wel meevalt met al dat landbouwgif, ook in de Bollenstreek. Dat bericht staat op http://www.nens.nl. Het is hetzelfde verhaal dat de spreekwoordelijke kalkoen zal vertellen als je hem vraagt wat we met Kerstmis moeten eten: “Alles, maar kalkoen zal ik niet aanbevelen.”

Ik heb de reportage van Zembla gezien: “Gif in de Bollenstreek” heette die. Curieus, omdat de hele Bollenstreek er niet aan te pas kwam. Het ging over gedoe in Zijpe (Noord-Holland) en Vledder (Drenthe). Maar toch. Op noordwijk.com worden de vreselijkheden nog eens keurig samengevat.

Op Nens is de eerste giftige reactie alweer binnen (“Links Nederland”, “onzinnige reportages”, “ons belastinggeld” en meer van dat soort kleingeestige PVV-cliché’s). Ik herinner me dat mijn vader, maar ook tal van zijn collega’s met de hand smerige poeders over het land strooiden en hyacinten kookten en narcissen doopten in vloeistoffen waar je de herkomst niet van wilde weten. Ik ken tenminste één bollenboer – een schat van een jongen – die zichzelf hartstikke dood sproeide (er kwam meer troep in zijn longen terecht dan op zijn tulpen). Hele tonnen en dozen vol met landbouwvergif waren verkrijgbaar bij ene Plug, die huisde aan de Schiestraat, later in het Vinkeveld.

Ik geloof dat er nooit werd gecontroleerd. Ik hoop dat dat nu beter is. Maar te roepen dat het allemaal wel meevalt en dat er niks aan de hand is, is hetzelfde verhaal dat de spreekwoordelijke burgemeester van Moerdijk vertelt als zijn gemeente net aan een ramp is ontsnapt (of nog niet): “Ga maar lekker slapen, het komt allemaal goed.”