Noordwijkse Huizen heeft het ruimteveer Enterprise uit de geschiedeniskast getrokken, de eerste spaceshuttle ooit. Het ding vloog – nou ja, vloog…. – in mei 1983 langs de Nederlandse kust en deed ook Noordwijk aan. De kranten (zie het blog van NH) maakten gewag van een giga-batterij aan amateurfotografen, maar het resultaat is bedroevend: één wazige krantenfoto en verder vrijwel helemaal niets, behalve dan nog deze foto van de Enterprise, toen hij voor de tweede keer langskwam, nu vanuit noordelijke richting en vlak voordat-tie zou afbuigen naar Engeland.

De kranten vermelden ook dat de vlucht van de Enterprise boven de Nederlandse kust een cadeautje was van de Amerikanen voor de hondentrouw waarmee Nederland ook op het terrein van ruimtevaart achter Amerika aanliep. Maar de insiders weten beter: die weten dat het allemaal te maken had met de prille verliefdheid van een NASA-topman jegens Heidi Graf, een Duitse blondine die werkzaam was bij ESTEC-Noordwijk. Zie mijn eerdere blog over deze amoureuze achtergronden.

Verders was het ruimteveer Enterprise een totale fake: het zou nooit de ruimte ingaan. Het zou de ruimte niet eens in kunnen! Of misschien wel erin, maar er nooit meer uit: dit toestel had geen hitteschild en ook geen motoren: er werden alleen maar proeven mee gedaan: hoe het ding zich hield op het dak van een Boeing-747 of vastgekoppeld aan een trillende draagraket. En of tie wel zelfstandig zwevend naar beneden kon komen en veilig landen. Van die dingen. Het ruimteveer was alles bij elkaar meer veer dan ruimte. Het staat sinds 1985 opgesteld in de Smithsonian, het Lucht- en Ruimtevaartmuseum in Washington DC. En dat was dan amper twee jaar nadat het ding zo parmantig over het Noordwijkse strand gegleden was.

Volgende maand gaat de Atlantis, als allerlaatste spaceshuttle de ruimte in. Die wordt daarna dan ook afgelegd in de motteballen.  En zo heeft de spaceshuttle amper dertig jaar bestaan.

(de foto is van PreservedAC op Flickr