Leen Vliet Vlieland was een alleszins beminnelijke man die in de Kerkstraat in Noordwijk-Binnen een ouderwetse sigarenwinkel dreef. Er was nog niemand die zich verder te sappel maakte over te veel roken en slechte gezondheid.
 
In Noordwijk-Binnen werd Leen Vliet Vlieland altijd “Leen Vliet” genoemd. Dat ‘Vlieland’ erachter was blijkbaar voor veel Noordwijkers te veel. Waar het vandaan kwam – dat ‘Vliet Vlieland’ is ook een raadsel. Nog eens nalezen bij het ‘Vliet Vlieland Blog’ bij uitstek. Zijn sigarenmagazijn – ook intrigerend – heette ‘De Landman’. Ook de herkomst van die naam is ongewis. Waarom zou iemand zijn tabakswinkel “De Landman” noemen?
 
Ik haalde bij Leen sigaren voor mijn vader (Willem II – Numan) en de Romance voor mijn moeder. Hij had een soort eeuwige vlam op de toonbank staan, waaraan iedereen zijn sigaar of sigaret kon aansteken, want binnen werd ook gerookt. Hij zei  meestal niet zo veel, maar ik vond hem intuïtief een sympathieke man. Hij werd niet zo oud: geboren in 1906 stierf hij in 1973.
 
Die ‘eeuwige’ vlam op zijn toonbank had eigenlijk nog steeds moeten branden. 

delandman