Jan S. Ohms groeide op in Noordwijk. Ik veronderstel – voor zo ver ik op internet kan nagaan – dat hij een zoon was van Hendrik Ohms en Antonia van Heumen, die op 19 juni 1923 in Noordwijk trouwden. Jan  werkte als kind al volop mee in de bollenschuren en de tulpenvelden van zijn familie. Na de Land- en Tuinbouwschool in Lisse nam hij de kuierlatten naar de Verenigde Staten. Daar studeerde hij verder en hij behaalde uiteindelijk een graad in Landscape Architecture and Horticulture aan de universiteit van  Connecticut.
 
Zijn afkomst getrouw begon hij in Connecticut een handel in tulpenbollen. Hij nam in Amerika vermaarde, oud-Hollandsche  bedrijven over als Van Engelen (1974) en later John Scheepers (1991). Daarmee had hij zich waarschijnlijk in Amerika een plek verworven als dé importeur van Nederlandse tulpen en als eenzame autoriteit op dat gebied. In die hoedanigheid groeide hij ook nog eens uit tot één van de belangrijkste juryleden van de vermaarde  International Flower Show in New York City.
 
Jan Ohms was een neefje van Leen van der Mark, medefirmant van één van de meest gerenommeerde, zo niet het allerallerallergerenommeerste bloembollenbedrijf dat in de Bollenstreek ooit heeft bestaan:  “Konijnenburg en Mark” te Noordwijk.
 
En daarmee was de cirkel uiteindelijk weer rond: Naar Leen van der Mark was al een tulp vernoemd (links op de foto) en niet de minste, want razend populair. Konijnenburg en Mark kweekte een prachtige roze tulp die de naam “Jan Ohms” kreeg (rechts op de foto). Als waardering voor de inspanningen die Jan zich zijn lang-zal-ze-leven getroost heeft om de Nederlandse tulp te promoten in de Verenigde Staten. En lees voor dat “Nederlandse” gerust ook “Noordwijkse”, want Konijnenburg en Mark waren niet de enige Noordwijkers met wie Jan zaken deed. Ik heb een zomer lang bij de in Noordwijkerhout residerende Noordwijkse gebroeders Van Eeden tulpenbollen in netjes laten glijden, die vervolgens in kratjes werden gedaan en via opleggers en schepen linea recta bij Jan Ohms op zijn Amerikaanse erf werden afgeleverd.
 
 
 
(met een knipoog aan C. en met dank aan L.C. van der M).